Welcome to zhongcai!

Tel:+8618922318676

Email: gdzcee@gmail.com

60 Vehicle Regular Repair Fault Part 1

Nov 12, 2021

In our daily car life, car owners accumulate some car maintenance knowledge. They can easily solve small problems when by themselves. When they encounter big problems, they only know the reason, so they won't be cheated by maintenance personnel, which is also conducive to driving safety.

1. The exhaust pipe emits black smoke

Fault determination: true fault.

Cause analysis: it shows that the mixture is too rich and the combustion is incomplete. The main reasons are overload of automobile engine, insufficient cylinder pressure, too low engine temperature, improper adjustment of carburetor, blockage of air filter element, non operation of individual cylinders and too late ignition.

Solution: when troubleshooting, timely check whether the choke is fully opened and repair it if necessary; After flameout, look at the main nozzle from the carburetor port. If oil is injected or dripping, the oil level of the float chamber is too high. Adjust it to the specified range, tighten or replace the main measuring hole; If the air filter is blocked, clean, dredge or replace it.

Click to enter the picture review

2 the exhaust pipe of the vehicle emits blue smoke

2. The exhaust pipe of the vehicle emits blue smoke

Fault determination: true fault.

Cause analysis: it is caused by a large amount of engine oil entering the cylinder and unable to burn completely. Remove the spark plug to find serious carbon deposition.

Solution: check whether the oil level of the oil dipstick is too high; Whether the clearance between cylinder and piston is too large; Whether the piston ring is installed reversely; Whether the intake valve guide is worn or the sealing ring is damaged; Whether the cylinder gasket is ablated, etc. it shall be repaired if necessary.

3. The exhaust pipe of the vehicle emits white smoke, which is serious when the vehicle is cold, and it doesn't emit white smoke after the vehicle is hot

Fault determination: false fault.

Cause analysis: This is because the gasoline contains water and the engine is too cold. At this time, the fuel entering the cylinder is not completely burned, resulting in fog points or water vapor to form white smoke. In winter or rainy season, white smoke can often be seen when the car is started for the first time.

Solution: it doesn't matter. Once the engine temperature rises, the white smoke will disappear. This condition does not require maintenance.

4. The engine is noisy. When the vehicle steps on the accelerator pedal in place, there is a "boom. Boom" noise and vibration in the engine compartment.

Fault determination: use type fault.

Cause analysis: when lifting the vehicle, it can be seen that there are collision marks on the bottom guard of the engine. If there are obstacles on the road and force through, the engine bottom guard will be knocked. Bottom protection

After the plate is deformed, it becomes closer to the engine oil pan. If the distance is too close, when the oil pan collides with the bottom guard plate during acceleration, it will make abnormal noise and make the vehicle body vibrate.

Solution: carefully observe the road surface during driving to avoid dragging the bottom. Treatment method: remove the bottom guard plate, flatten and correct it.

5. The steering wheel of the vehicle is always out of alignment. It moves to the left and to the right, erratic

Fault determination: true fault.

Cause analysis: This is because the rubber stop block fixed in the steering gear groove has been completely damaged.

Solution: after the new limit block is reinstalled, the fault disappears completely.

6. Every time the air conditioner is turned on, the air outlet has a very unpleasant smell, which is more serious in wet weather

Fault determination: maintenance fault.

Cause analysis: the refrigeration principle of air conditioner is to absorb heat through rapid evaporation of refrigerant, so that the temperature of air flowing through decreases rapidly. Because the temperature of the evaporator is low and the air temperature is high

, the water molecular particles in the air will condense into droplets on the evaporator, while the dust in the air, clothes, small fluff on the seat and other substances are easy to adhere to the surface of the condenser, resulting in mildew and a large number of bacteria.

Solution: if such air is inhaled by the human body for a long time, it will affect the health of drivers and passengers. Therefore, the air conditioning system should regularly replace the air conditioning filter element and clean the air duct.

7. The windshield cannot be cleaned during light rain

Fault determination: maintenance fault.

Cause analysis: it feels good to use the wiper when it doesn't rain heavily, but when you start the wiper in a light rain, you will find that the wiper will leave uneven traces on the glass surface; This indicates that the wiper blade has hardened, or the wiper blade has scars, which will cause uneven wiping and form residual dirt.

Solution: replace the wiper or wiper rubber side. However, during replacement, it should be noted that the installation method and length of wipers are different in different models and years. Some wipers only need to replace the rubber sheet, while others need to be replaced as a whole.

8. Vehicle noise

Fault determination: false fault.

Cause analysis: there will be different degrees of noise problems in cars. The interior noise mainly comes from engine noise, wind noise, body resonance, suspension noise and tire sound.

9. The engine temperature is suddenly too high during operation

Fault determination: true fault.

Cause analysis: if the indication of the coolant temperature gauge reaches 100 ℃ soon during the operation of the vehicle, or the engine coolant temperature rises rapidly to boiling when the vehicle is cold, and turns to normal after replenishing the coolant, but the engine power decreases significantly, it indicates that the mechanical system of the engine has failed. Most of the causes of such failures are: serious water leakage of the cooling system; The cylinder pad separating the water jacket from the cylinder is damaged; The main valve of thermostat falls off; Loose or broken fan drive belt; Loose water pump shaft and impeller; The fan clutch is not working properly.

Solution: check the cause of the fault and replace it accordingly.

Click to enter the picture review

10. The steering wheel of the vehicle is difficult to operate when driving

Fault determination: true fault.

Cause analysis: it may be that the specifications or air pressure of the front wheels on both sides are inconsistent; The caster angle or camber angle of the front wheel caster on both sides are not equal; The front hub bearing clearance on both sides is inconsistent; The camber or elasticity of leaf springs on both sides are inconsistent; The wheelbase difference between the left and right sides is too large; The wheel brake clearance is too small or the brake drum is out of round, causing the brake on one side to card and drag the brake; Uneven vehicle loading, etc.

Solution: go to the repair shop for replacement and repair in time.